Посети ја новата страница на DW

Погледнете ја бета-верзијата на dw.com. Сѐ уште не сме готови! Вашето мислење може да ни помогне да ја направиме подобра!

  1. Inhalt
  2. Navigation
  3. Weitere Inhalte
  4. Metanavigation
  5. Suche
  6. Choose from 30 Languages

Собрание на Република Северна Македонија

Собранието е највисок законодавен дом и претставнички орган на граѓаните на Република Северна Македонија со седиште во Скопје.

Неговата работа е уредена со Уставот на РМ и со Деловникот за работа на Собранието. Во неговата работа учествуваат 120 пратеници, иако таа бројка може да се зголеми и до 140, кои се бираат на период од четири години. Зградата на Собранието е изградена во 1938 година по проект на чешкиот архитект Виктор Худак, а во употреба е влезена една година подоцна како Управна зграда на тогашната локална управа. Прв претседател на Собранието по осамостојувањето на државата во 1991 година е Стојан Андов.

Покажи повеќе написи