Словенија со драстично намален кредитен рејтинг | Економија | DW | 01.05.2013
  1. Inhalt
  2. Navigation
  3. Weitere Inhalte
  4. Metanavigation
  5. Suche
  6. Choose from 30 Languages

Економија

Словенија со драстично намален кредитен рејтинг

Рејтинг агенција „Мудис“ го намали кредитниот рејтинг на Словенија на нивото „безвредно“, со негативна прогноза, поради состојбата на банкарскиот систем и влошувањето на состојбата на државните финансии.

Агенцијата „Мудис“ предупреди дека на Словенија можеби ќе и‘ треба и пакет финансиска помош од еврозоната.

Во соопштението на „Мудис“ се наведува дека кретидниот рејтинг на Словенија ќе биде намален за два степени на „Ба1“ од „Баа2“, со што е ставена во шпекулативна категорија, како и дека неизвесноста околу финансирањето на пазарот ја зголемува веројатноста дека ќе биде потребна помош однадвор.

„Најважната причина за намалувањето на рејтингот на Словенија е упорната криза на тамошниот банкарски систем и големата веројатност дека на таа држава ќе и‘ биде потребна дополнителна помош и инјекција на капитал“, истакна американската агенција.

Досега помош од Европската унија и Меѓународниот монетарен фонд добија Кипар, Грција, Ирска и Португалија, како и шпанските банки.