Посети ја новата страница на DW

Погледнете ја бета-верзијата на dw.com. Сѐ уште не сме готови! Вашето мислење може да ни помогне да ја направиме подобра!

  1. Inhalt
  2. Navigation
  3. Weitere Inhalte
  4. Metanavigation
  5. Suche
  6. Choose from 30 Languages

Сириза

Сириза или Коалиција на радикалната левица е политичка партија во Грција основана во 2004 година, на власт од 2015 година.

Сириза е најголема партија во грчкиот парламент по двојните избори во 2015 година. Нејзиниот претседател Алексис Ципрас е и премиер на Грција. Коалицијата од која произлезе Сириза ја сочинуваа партии од комунистичка и еколошка провиниенција и синдикални движења. Првиот позабележителен успех партијата го постигнува на парламентарните избори во 2007 година кога освојува 5 проценти од гласовите. Во најголем дел партијата се профилираше како противник на мерките за штедење наметнати од меѓународните партнери како резултат на грчката финансиска криза.

Покажи повеќе написи