Сеќавање на жртвите на комунизмот и тоталитаризмот | Свет | DW | 23.08.2018
  1. Inhalt
  2. Navigation
  3. Weitere Inhalte
  4. Metanavigation
  5. Suche
  6. Choose from 30 Languages
Реклама

Свет

Сеќавање на жртвите на комунизмот и тоталитаризмот

Денеска се одбележува Денот на сеќавање на жртвите на сталинизмот и нацизмот, како меѓународно сеќавање на сите жртви на тоталитарните идеологии, особено тоталитарните комунистички режими, нацизмот и фашизмот

Европскиот парламент во 2008 го определи 23 август како сеевропски Ден на сеќавање на сите жртви на тоталитарни и авторитарни режими, а ширум Европската унија се одбележува од 2009 година. Една година подоцна и парламентарното собрание на ОБСЕ го поддржа овој ден.

23 август е избран како ден кој се совпаѓа со датумот на потпишување на договорот Молотов-Рибентроп, спогодбата за ненапаѓање меѓу СССР и нацистичка Германија од 1939 година, кој содржеше и протокол за поделба на Романија, Полска, Литванија, Латвија, Естонија и Финска на германски и советски сфери на влијание. Договорот беше опишан од претседателот на Европскиот парламент Јержи Бузек во 2010 година како „заговор на двете најлоши форми на тоталитаризам во историјата на човештвото“.
Во САД и во Канада овој датум исто така се одбележува под името Ден на црната лента. 
Повеќе за спомениците ширум светот кои му се посветени на овој ден или на жртвите на тоталитарните режими погледнете во нашата фотогалерија: 

DW.COM

Реклама