Село без машко дете речиси една деценија | Панорама | DW | 19.08.2019
  1. Inhalt
  2. Navigation
  3. Weitere Inhalte
  4. Metanavigation
  5. Suche
  6. Choose from 30 Languages
Реклама

Панорама

Село без машко дете речиси една деценија

Светските медиуми деновиве се сјатија во Мјесче Одржанские во полињата на југозападна Полска недалеку од чешката граница за да го истражат феноменот, кој го мачи селото речиси 10 години.

За време на последниот натпревар за млади пожарникари, некој за прв пат забележа нешто необично во врска со малото полско село Мјесче Одржанские. Секое од униформираните деца што ги покажуваа своите вештини беше девојче.

Погледнете како изгледаше тоа: 

Гледај видео 01:31

Исклучиво женска противпожарна бригада

Причината е колку едноставна толку и изненадувачка. Ниту едно машко дете не се родило во селото речиси една деценија, додека во истиот период во местото со неполни 300 жители се родиле 12 девојчиња.

Недостатокот на момчиња е толку загрижувачки што градоначалникот понуди парична награда за првото семејство што на свет ќе донесе син. Колкава е наградата, не можеа да откријат ниту бројните светски медиуми кои се сјатија во Мјесче Одржанские за да ја истражат мистеријата со недостатокот на машки деца

Аудио и видео прилози на оваа тема

Реклама