Посети ја новата страница на DW

Погледнете ја бета-верзијата на dw.com. Сѐ уште не сме готови! Вашето мислење може да ни помогне да ја направиме подобра!

  1. Inhalt
  2. Navigation
  3. Weitere Inhalte
  4. Metanavigation
  5. Suche
  6. Choose from 30 Languages

Северноатлантска алијанса- НАТО

НАТО е меѓународна воена алијанса создадена од северноамерикански и европски држави врз основа на Северноатлантскиот договор кој беше потпишан на 4 април 1949 година.

НАТО претставува систем на колективна одбрана во кој неговите земји-членки се согласуваат на заедничка одбрана во случај на напад од надворешен фактор. НАТО брои 29 членки, а дополнителни 21 земја учествуваат во Партнерството за мир. Неговото седиште е во Брисел, Белгија. Воената команда е сместена во Монс, Белгија. Генерален секретар на НАТО е Јенс Столтенберг.

Покажи повеќе написи