Северна Ирска конечно со своја влада | Вести | DW | 27.03.2007
  1. Inhalt
  2. Navigation
  3. Weitere Inhalte
  4. Metanavigation
  5. Suche
  6. Choose from 30 Languages

Вести

Северна Ирска конечно со своја влада

По пет годишна управа на Лондон, Северна Ирска повторно ќе биде водена од сопствена влада. Вечно спротивставените партии Шин Фејн и Демократската Унионистичка партија објавија дека постигнале договор околу поделбата на власта. Новата влада треба да стапи на должмост на 8 мај, а ќе ја предводи лидерот на Унионистите, Иан Пејсли. Официјален Лондон го поздрави договорот.