СДСМ ја усвои новата партиска програма | Македонија | DW | 12.09.2009
  1. Inhalt
  2. Navigation
  3. Weitere Inhalte
  4. Metanavigation
  5. Suche
  6. Choose from 30 Languages

Македонија

СДСМ ја усвои новата партиска програма

На 11. партиски конгрес социјалдемократите ја усвоија новата програма во која акцентот е ставен на економијата. Програмата е насловена „Решенија за Македонија“.

default

СДСМ - Скопје

Опозицискиот Социјалдемократски сојуз на Македонија на партискиот когрес, на кој учествуваа 662 делегати, ја усвои новата програма и направи неколку статурани измени. Во делот на партиските симболи, усвоен е новиот официјален партиски симбол - жолта ѕвезда со стилизирана роза, како и партиска химна. Новата програма е содржана во 193 страници. 70 проценти од содржината се базира на економијата, а останатиот дел ги покрива социјалните прашања, образованието, правдата. Социјалдемократите велат дека досега работеле Македонија да биде мирна и безбедна и дека успеале во тоа, и оти сега се посветуваат земјата да стане економски посилна и социјално посигурна. Новата програма нуди нова даночна политика, пониски даноци за сиромашните повисоки, за богатите, подобра бизнис-клима, стимулирање на инвестиции и на извоз, поволности за малите и за средни претпријатија.

Автор: Горан Петрески

Реедактор: Александра Трајковска

Реклама