Св.Трифун или Св. Валентин, прашање е сега! | Панорама | DW | 14.02.2018
  1. Inhalt
  2. Navigation
  3. Weitere Inhalte
  4. Metanavigation
  5. Suche
  6. Choose from 30 Languages
Реклама

Панорама

Св.Трифун или Св. Валентин, прашање е сега!

Додека православните верници го прославуваат заштитникот на лозјата и овошките, Св. Трифун, католиците денеска го слават Св. Валентин, заштитникот на вљубените.

На Св. Трифун, согласно обичаите и традицијата, се попрскуваат лозјата со светена вода и се поткаструваат сѐ уште незапупените гранчиња. Се верува дека Св. Трифун ќе го заштити родот од разни болести, штетници и од невреме. Празникот традиционално го одбележуваат лозарите, надевајќи се дека светецот ќе им помогне грозјето да биде благо, а бочвите полни со вино. Свети Трифун, заштитникот на лозјата, традиционално со големи веселби се одбележува во Тиквешијата, каде што вљубениците на доброто вино имаат можност да го вкусат пијалокот на боговите.

Истовремено, католиците денеска го прославуваат Св. Валентин, денот на вљубените. Корените на денот на Свети Валентин датираат од античко време. Римјаните на 14 февруари славеле во чест на божицата Јуно, заштитничка на бракот и семејството. Денот на Свети Валентин потсетува и на бискупот од градот Терни, северно од Рим, кој бил погубен по наредба на римскиот цар Клаудиј втори затоа што не сакал да се откаже од својата вера. Освен тоа, според верувањето, тој тајно ги венчавал вљубените парови и ѝ пишувал писма и песни на својата сакана. Како празник на младоста и љубовта, Свети Валентин во Франција и Англија почнал да се слави во 14 век, по што се проширил во другите европски земји и во северна Америка.

Обичај е на овој ден да се подари нешто на саканиот/та. Подароците се главно класични - рози, чоколада, накит... Притоа, во Европа има многу други традиции со кои може да се „помогне“ расцутувањето на љубовта. Еве дел од нив:

Но, обичаите и традициите полека им отстапуваат место на нормите на модерното време. Сѐ повеќе се губи флертувањето, срамежливите погледи, невештите фрази за приближување до љубената личност. Самците денес сѐ почесто сродна душа бараат на интернет, преку апликации наменети за средби и комуникација. Смрт за романтиката? Не, велат многумина. Романтиката доаѓа потоа. 

DW.COM

Реклама