Светски енергетски конгрес | Вести | DW | 13.11.2007
  1. Inhalt
  2. Navigation
  3. Weitere Inhalte
  4. Metanavigation
  5. Suche
  6. Choose from 30 Languages

Вести

Светски енергетски конгрес

*

Во италијанскиот главен град Рим од вчера во тек е светскиот енергетски конгрес. Главна тема на расправа е иднината на енергетското снабдување и потребата од итни мерки за намалување на климатските промени. Претседателот на ЕК Жозе Мануел Барозо побара од индустриските земји да им помогнат на економиите во намалување на емисиите ма штетните гасови за 20 или 30%. Барозо исто така побара и земјите во развој во нивниот извештај да се заложат против ефектите на стаклена градина:

„ Мислам дека станува збор не само за економско туку у геополитичко стратешко прашање од највисока важност. Затоа ја поздравувам оваа дебата„ изјави Барозо