Светска банка предупредува од глобална криза | Економија | DW | 13.06.2012
  1. Inhalt
  2. Navigation
  3. Weitere Inhalte
  4. Metanavigation
  5. Suche
  6. Choose from 30 Languages

Економија

Светска банка предупредува од глобална криза

Европа поради должничката криза станува непресметлив ризик за светската економија, стои во најновата прогноза на Светска банка. На земјите во подем им се препорачуваат мерки против кризата.

Европската должничка криза е оптоварување за вкупната светска економија. Вакво јасно предупредување упатува Светска банка во нејзината најнова прогноза за развојот на светската економија. Најновите загуби на курсевите на берзите и растечките камати за државните обврзници покажуваат колку чувствителни и нервозни се финансиските пазари на секаде, се вели во извештајот објавен во Вашингтон. Целосно е јасно: ни богатите земји, ниту државите во економски подем нема да бидат поштедени „доколку ситуацијата во Европа значително се влоши“.

Griechenland Symbolbild Aufkleber Richtung

Кризата се продлабочува, а потрврда е размислувањето за исклучување на Грција од еврозоната

Дури ниту глобална криза од размери како последната меѓу 2007-ма и 2009-та не е незамислива, вели економскиот експерт на Светска банка Ханс Тимер. Тој за германската новинска агенција ДПА истакна: „Веруваме дека веројатноста не е голема, но истовремено не можеме ниту да ја исклучиме можноста“. На почетокот на годинава се’ уште изгледаше како ситуацијата во Европа да се смирува. „Ние во јануари не говоревме за излегување на Грција од еврозоната, а сега тоа е една од можностите. Тоа покажува колку е кревка ситуацијата“, вели Тимер.

Според него кошмарно сценарио би било ако две од најголемите евро-држави поради своите проблеми навистина би биле исклучени од кредитните пазари. Во моментов Светска банка не прогнозира дека ситуацијата во таа мерка ќе излезе од контрола. Затоа предвидувањата од претходниот извештај само за нијанса се корегирани надолу. Имено, Светска банка за тековнава година очекува глобалниот економски раст да изнесува 2,5 а во наредната 3 проценти.

Слабее економијата на еврозоната

Eurokrise Spanien Symbolbild

Светска банка ги повикува земјите од еврозоната итно да ги намалат своите краткорочни долгови

Во еврозоната, според прогнозите на банката, економијата ќе забележи пад од 0,3 насто, а во 2013-та благ раст од 0,7 проценти. За споредба: пред една година се говореше за плус од 1,8 насто во еврозоната во 2012-та година. Локомотиви на глобалниот економски раст остануваат земјите во економски подем и во развој, како Кина и Индија, смета Светска банка. За овие држави годинава во просек се очекува раст од 5,3, а за следната 5,9 проценти. И овие две стапки благо се корегирани надолу во споредба со претходната прогноза на банката. Тоа што стопанскиот развој во брзорастечките економии малку се „оладува“ не е нешто што треба да предизвикува загриженост, туку е нормална корекција, смета Тимер.

Меѓутоа, Светска банка ги повикува овие земји да преземат мерки за соочување со можна глобална криза. „Тие мораат да ги намалат краткорочните долгови, да ги намалат буџетските дефицити и да се вратат кон понеутрална валутна политика“, бара главниот автор на извештајот на банката Ендру Барнс. Така тие би имале доволно простор за дејствување во случај светската економија навистина да западне во криза.