Посети ја новата страница на DW

Погледнете ја бета-верзијата на dw.com. Сѐ уште не сме готови! Вашето мислење може да ни помогне да ја направиме подобра!

  1. Inhalt
  2. Navigation
  3. Weitere Inhalte
  4. Metanavigation
  5. Suche
  6. Choose from 30 Languages

Самуел Жбогар

Самуел Жбогар е словенечки политичар и дипломат, и амбасадор на ЕУ во Македонија. Роден е на 5 март 1962 година во Постојна.

Жбогар има долга и богата дипломатска кариера во словенечкото министерство за надворешни работи која започнува во 1993 година во Пекинг, Кина. Од 2004 година е амбасадор на Словенија во САД, а по враќањето е именуван за министер за надворешни работи- функција која ја извршува од 2008 до 2012 година. Бил и на чело на мисијата на ЕУ на Косово.

Покажи повеќе написи