САД го очекува извештајот на генерал Петреус | Вести | DW | 10.09.2007
  1. Inhalt
  2. Navigation
  3. Weitere Inhalte
  4. Metanavigation
  5. Suche
  6. Choose from 30 Languages

Вести

САД го очекува извештајот на генерал Петреус

*

Кратко пред да биде поднесен извештајот за состојбата во Ирак поранешен сенатор на американските демократи, го отфрли владиниот курс за Ирак. Претседателот на одборот за надворешни работи на Сенатот Џосеф Биден истакна дека доколку генерал Петреус навистина сака да отфрли промена на стратегијата, тоа би било смртоносна заблуда. Петреус и американскиот амбасадор во Багдад Рајан Корокер според медиумите имаат намера да предложат продолжување на досегашната стратегија. Денеска тие треба да одговараат пред пратениците, и според медиумите најверојанто ќе ја бранат намерата на претседателот Буш за зголемување на бројот за војниците за 30 илјади. Зголемувањето на бројот на војнциите на 170 илјади помогнал за стабилизиација.