САД-Армија | Вести | DW | 11.10.2007
  1. Inhalt
  2. Navigation
  3. Weitere Inhalte
  4. Metanavigation
  5. Suche
  6. Choose from 30 Languages

Вести

САД-Армија

*

Американскиот министер за одбрана Роберт Гејтс соопшти дека има намера да го забрза процесот на зголемување на армијата поради мисиите во Ирак и Авганистан. Панираното зголемување на армијата за 65 илјади војници ќе се оствари до 2010 а не како што беше планирано во 2012 година, рече Гејтс. За да се постигне целта и за навреме да се заменат војниците кои си заминуваат во САД годишно се потребни 80.000 доброволци. Американската армија е чисто професионална, за разлика од германската каде воениот рок е задолжителен.