Референдум во Турција | Вести | DW | 21.10.2007
  1. Inhalt
  2. Navigation
  3. Weitere Inhalte
  4. Metanavigation
  5. Suche
  6. Choose from 30 Languages

Вести

Референдум во Турција

*

Денеска во Турција избирачите во оваа земја излегуваат на референдум за измена на некои уставни одредби. Главни точки се изборот на претседателот на државата, како и времетраењето на неговиот мандат. Според реформскиот пакет што го усвои парламентот, претседателот во иднина ќе го избираат граѓаните, а не како досега парламентот. Освен тоа, тој ќе може на функцијата да остане два мандата од по пет години, а не еден од седум како досега. Општи избори би се одржувале на секои четири, а не како досега на пет години.