Посети ја новата страница на DW

Погледнете ја бета-верзијата на dw.com. Сѐ уште не сме готови! Вашето мислење може да ни помогне да ја направиме подобра!

  1. Inhalt
  2. Navigation
  3. Weitere Inhalte
  4. Metanavigation
  5. Suche
  6. Choose from 30 Languages

Рекс Тилерсон

Рекс Тилерсон, роден на 23 март 1952 година, е американски политичар и бизнисмен кој од 1 февруари 2017 година е американски државен секретар.

Својата кариера Тилерсон ја започнува како инженер во компанијата Ексон. Во 2006 година е избран за претседател и генерален директор на Ексон- шеста најголема компанија во светот според приходите. Тилерсон долги години е финансиер и поддржувач на кампањите на Републиканската партија, но не придонесува во кампањата на Доналд Трамп. Сенатот ја потврди неговата номинација на функцијата на 1 февруари 2017 година и со тоа стана 69 американски државен секретар.