Рекорден пад на невработеноста во Германија | Свет | DW | 03.01.2012
  1. Inhalt
  2. Navigation
  3. Weitere Inhalte
  4. Metanavigation
  5. Suche
  6. Choose from 30 Languages

Свет

Рекорден пад на невработеноста во Германија

Невработеноста во Германија во 2011-та година достигнала најниско ниво во последните 20 години. Годишниот просечен број на лица без работа лани изнесувал 2,97 милиони, соопшти Сојузната агенција за труд во Нирнберг.

default

Помалку невработени лица претходно имало во 1991 година. Позитивниот тренд продолжил и во декември. На крајот од минатиот месец во Германија имало 2,78 милиони луѓе без работа, односно стапка на невработеност од 6,6 проценти, што е за 0,6 проценти помалку во споредба со 7,1 насто од претходната година.

Вообичаеното за зимскиот период намалување на вработувањето во декември е помало отколку претходните години.

Според податоците, минатата година во Германија имало најмногу слободни работни места од бумот по обединувањето. Соборен е дури и рекордот на побарувачката работна сила од ноември.

Junge Arbeitslose als verlorene Generation ?

Најголем број слободни работни места според податоците и натаму има во секторот на временски ограничените вработувања. Во меѓувреме, речиси секое трето работно место отпаѓа на работата на одредено време. Нови работници се бараат најмногу во трговијата на големо и на мало, во градежништвото и во гастрономијата, а зголемена е побарувачката и во здравството и во социјалата.

Експертите сепак признаваат дека во поглед на пазарот на работна сила за оваа, 2012-та година, владее голема неизвесност. Додека дел од стручњаците прогнозираат привремено зголемување на невработеноста како последица на слабеење на конјуктурата, дел се со попесимистички предвидувања.

Автор: ЖА/ БГ/ дпа/ дв/ ртре

Редактор: Александра Трајковска

Реклама