Ревизија на учебниците? | Македонија | DW | 29.09.2018
  1. Inhalt
  2. Navigation
  3. Weitere Inhalte
  4. Metanavigation
  5. Suche
  6. Choose from 30 Languages
Реклама

Македонија

Ревизија на учебниците?

Историјата на Балканот е прашање за кое секоја од земјите во регионот има своја верзија. Ќе има ли потреба од ревизија на учебниците согласно Договорот за решавање на спорот за името?

Договорот меѓу Македонија и Грција за решавање на спорот за името, меѓу другото, предвидува и формирање Заеднички интердисциплинарен комитет на експерти за историски, археолошки и образовни прашања, кој ќе го разгледува научното толкување на историските настани. Комитетот, кој е формиран пред дваесетина дена, има задача да разгледа и доколку е неопходно да изврши ревизија на учебниците, во согласност со начелата на УНЕСКО и Советот на Европа. Проблем кој не е лесен за решавање, а тоа го знае и нашиот #dw_BalkanBooster тандем, Кристина и Алексија, кои се занимаваа со темата. 

Гледај видео 02:50

#dw_BalkanBooster: Ревизија на учебниците?

Аудио и видео прилози на оваа тема

Реклама