Рајнски капитализам | Економија | DW | 24.10.2009
  1. Inhalt
  2. Navigation
  3. Weitere Inhalte
  4. Metanavigation
  5. Suche
  6. Choose from 30 Languages

Економија

Рајнски капитализам

Сојузното здружение на германската индустрија - БДИ, кое ги застапува интересите на индустријата дома и во странство, неделава го одбележа 60-годишниот јубилеј. Какви беа почетоците и која е улогата на БДИ?

default

Здружението на германската индустрија е формирано на 19 октомври 1949 година како одговор и противтежа на Сојузот на германските синдикати - ДГБ, кој е формиран една недела порано. Нивниот рамноправен партнерски однос стана важен белег на германската тарифна политика во изминатите децении. Благодарение на Лудвиг Ерхард, прв министер за стопанство и подоцнежен канцелар, во тие први години на Сојузна Република Германија честопати беа порамнувани проблемите на релација БДИ-ДГБ и дојде до приближување меѓу нив. Таквиот специфичен германски приод стана познат и како „рајнски капитализам“.

БДИ денес не учествува во тарифните преговори - тоа сега го прави Сојузот на здруженијата на германските работодавачи. БДИ е здружение на претпријатија, во кое се организирани 36 бранши и 15 претставништва на германските покраини и севкупно опфаќа околу 100 илјади претпријатија. Здружението се меша во политичките дебати и настапува како лобист за германската индустрија. Во меѓувреме е застапено и во странство: канцелариите во Брисел, Лондон, Вашингтон и Токио негуваат контакти со најважните финансиски пазари на светот.

Автор: Фридел Таубе / Зоран Јордановски

Редактор: Елизабета Милошевска Фиданоска

Реклама