Ратификувани договорите за олеснување на визниот режим со ЕУ | Вести | DW | 21.11.2007
  1. Inhalt
  2. Navigation
  3. Weitere Inhalte
  4. Metanavigation
  5. Suche
  6. Choose from 30 Languages

Вести

Ратификувани договорите за олеснување на визниот режим со ЕУ

*

Македонското собрание, со висок степен на консензус и без расправа ги ратификува договорите меѓу Македонија и ЕУ за олеснување на визниот режим. Со олеснета процедура за добивање визи ќе бидат опфатени повеќе категории на граѓани, меѓу кои ученици, студенти, новинари, научни работници, бизнисмени и возачи во меѓународен превоз. Дел од спогодбите не се однесуваат на Велика Британија, Данска и Ирска бидејќи тие не се во Шенген зоната. Новиот режим треба да се применува од почетокот на следната година.