Расправа во Бундестаг за Германската железница | Вести | DW | 21.09.2007
  1. Inhalt
  2. Navigation
  3. Weitere Inhalte
  4. Metanavigation
  5. Suche
  6. Choose from 30 Languages

Вести

Расправа во Бундестаг за Германската железница

*

Бундестагот денеска дебатираше за предлогот за учеството на берзата на Германски железници. На крајот на јули кабинетот усвои нацрт закон за делумно приватизирање, според кој сојузот максимално може да се откаже од 49 проценти од својот удел. Спорна е одредбата според која железницата, како економски сопственик ќе ја одржува мрежата на шините во наредните 15 години. Покраинските министри за сообраќај стравуваат дека ќе бидат запоставени нерентабилните делници. – На почетокот на седницата министерто за сообрќај Волфганфг Тиефензее ги отфрли овие стравувања, според него со приватизацијата ќе се подобри квалитетот на железничката мрежа.