Рапиден пораст на самоубиствени атентати во Авганистан | Вести | DW | 09.09.2007
  1. Inhalt
  2. Navigation
  3. Weitere Inhalte
  4. Metanavigation
  5. Suche
  6. Choose from 30 Languages

Вести

Рапиден пораст на самоубиствени атентати во Авганистан

*

Во Авганистан минатата година рапидно порасна бројот на самоубиствени атентати – од 17 во 2005-та, на 123. Само во првата половина на годинава се извршени 77 такви напади. Според една студија на ОН, голем дел од самоубиствените атентати е извршен од млади Авганистанци, заврбувани и обучувани во Пакистан. Мотив на атентаторите често пати била одмазда за смрт на цивили при воените акции против талибанците.