„Рамковните“ вработувања ги кршат законите? | Македонија | DW | 08.12.2011
  1. Inhalt
  2. Navigation
  3. Weitere Inhalte
  4. Metanavigation
  5. Suche
  6. Choose from 30 Languages

Македонија

„Рамковните“ вработувања ги кршат законите?

Нови 275 службеници од немнозинските етнички заедници во Македонија, доминантно од албанската, ќе се вработат во државната администрација врз основа на огласот на Секретаријатот за спроведување на рамковниот договор.

default

Треба да бидат вработени лица на работни места од советници, до раководители на разни сектори. Најмногу, 200 лица, ќе бидат примени како најмлади соработници за стратегија, планирање и придружба. Огласот беше затворен на 24. ноември, а беше објавен на 16. ноември, еден месец откако Европската комисија го публикуваше својот годишен извештај за Македонија за 2011. година.

Во овој европски документ беше констатирано: „Од февруари 2011 година околу 1600 државни службеници од немнозинските етнички заедници беа примени во државната служба, заради сообразноста со начелото за правична застапеност. Но, продолжува трендот на ангажирање лица од овие заедници врз квантитативна основа, без да соодветствува со вистинските потреби на институциите. Потребни се повеќе напори да се зголеми квалитетот на процесот на ваквите вработувања.“

„При вработувањата се респектираат квалитативните параметри“

Во изјавата за Дојче веле во врска со овие европски ставови и најновиот конкурс, владиниот потпретседател Муса Џафери вели дека ангажманот на „рамковните“ административци се врши според реалните потреби:

„Ако се бара правник, ние вработуваме правник. Ако луѓето од Европската комисија имаат некоја критика да се внимава на квалитет, не може да се осудува дека не се прави тоа. Секаде има простор за подобрување на процесот на тие вработувања, или за исполнување на правичната застапеност, но, сепак, ние се раководиме првенствено од квалитативните параметри, тие се гледаат. Притоа, некој може и да има некоја забелешка, ама тоа е премногу генерално. Нема некои анкетирања, или оценувања, кои ќе резултираат со заклучок дека примените кадри не се квалитетни.“

Musa Dzaferi Vize Premierminister Mazedonien

Муса Џафери

„Примањето во работен однос на цели контигенти од по 300 или повеќе службеници од немнозинските етникуми само врз основа на политички одлуки, само затоа што се работи за припадници на одредени политички партии, без да се води сметка за системот на заслуги и за напредување во кариерата, е директно кршење на законот за државни службеници и на законот за јавни службеници“, категоричен е Борче Давитковски, професор по административно право и администрација на Правниот факултет на државниот универзитет во Скопје, прецизирајќи: „Овие закони во своите општи начела ја предвидуваат правичната застапеност како начело, но не и постапката со скратена процедура да се примаат по неколку стотини луѓе наеднаш. Секое работно место треба да се огласува, а не да се примаат во Секретаријатот за Охридскиот рамковен договор, како во конкретниов случај - 275 луѓе и потоа тој исти секретаријат да ги распоредува тие луѓе по други органи, институции и министерства. Овој начин на примање е спротивен на регулативата и затоа Европската комисија реагира, бидејќи не се применуваат законот за државни службеници и законот за јавни службеници, туку вработувањата се вршат со политички одлуки.“

Symbolbild Bürokratie

Според годишниот извештај на Европската комисија за Македонија, „голем број нововработени државни службеници примаа плата, и покрај тоа што не им беа доделени никакви задачи и одговорности“

Според годишниот извештај на Европската комисија за Македонија, „голем број нововработени државни службеници примаа плата, и покрај тоа што не им беа доделени никакви задачи и одговорности.“

Вицепремиерот Џафери во врска со ова истакнува:

„Тоа е нормално. Ние се соочуваме со проблеми околу просторот, инвентарот... Тоа не е едноставно: да се вработуваат луѓето и се‘ да биде средено и сместено. Тие се распоредуваат и по подрачните единици на министерствата, таму каде што има потреби за такви услуги, какви што тие ги вршат. Ние ги трансферираме овие административни државни службеници и знам дека има законски пречки, бирократски пречки. Ние ги менаџираме само вработувањата, согласно законот за државни службеници. Секретаријатот за рамковен договор се‘ уште нема законска основа да ги менаџира и вработувањата и исполнувањето на правичната застапеност во јавната администрација и заради тоа ние ја имаме оваа блокада.“

Каде и кога ќе бидат распоредени овие 275 државни службеници? Џафери одговара: „Ќе ги распределиме според потреба, зависно од нашите внатрешни извештаи онаму каде што ќе има потреба.“

На наредната страница:

„Рамковните вработувања мора да бидат активни, а не формални“