Прошетка меѓу диносауруси | Панорама | DW | 10.02.2018
  1. Inhalt
  2. Navigation
  3. Weitere Inhalte
  4. Metanavigation
  5. Suche
  6. Choose from 30 Languages
Реклама

Панорама

Прошетка меѓу диносауруси

Таканаречениот Дино Парк беше отворен вчера во местото Луриња во Португалија и посетителите во него можат да им се воодушевуваат на преку 120 модели на диносауруси во вистинска големина.

Во суштина станува збор за музеј на отворено, на површина од десет хектари, кој ќе вклучува четири патеки на некои од најважните епохи во историјата на планетата Земја: доцен палеозоик, тријасик, јура и креда. Покрај патеките на отворено посетителите ќе можат да ја погледнат и изложбата во Музејот Луриња, со фантастична палеонтолошка колекција.

Гледај видео 00:39

Дино-парк во Португалија

Изградбата на паркот беше иницирана во минатата година, со убедување дека ќе биде проект-столб за поголемо влијание на развојот на туризмот во регионот. Луриња која се наоѓа во западна Португалија е еден од најбогатите региони во Европа со фосилни остатоци од диносауруси, некои стари и до 150 милиони години.

 

Аудио и видео прилози на оваа тема

Реклама