Проектот #TrashTag- исчистете го ѓубрето! | Панорама | DW | 14.03.2019
  1. Inhalt
  2. Navigation
  3. Weitere Inhalte
  4. Metanavigation
  5. Suche
  6. Choose from 30 Languages

Панорама

Проектот #TrashTag- исчистете го ѓубрето!

Светската Банка проценува дека до 2050 година ќе има уште за 70 проценти повеќе отпад и смет одошто денес. Група активисти започнаа проект за самоиницијативно чистење на отпадот кој во меѓувреме стана светски тренд

Проектот #TrashTag е предизвик за луѓето да го исчистат својот смет, но и отпадот во својата околина. #TrashTag стана вирален ширум планетата и илјадници луѓе му се приклучија.
Група британски ученици направија сопствен #TrashTag, притоа напуштајќи ја наставата за да ги потенцираат климатските проблеми. Една компанија од САД го започна #TrashTag во 2015 година за да ја зголеми свеста за светската криза со загадувањето. Годишно, околу 8 милиони тони пластика се фрлаат во океаните. Светска Банка проценува дека сметот ширум светот може да се зголеми за 70 проценти до 2050 година.

Погледнете повеќе во видеото

Гледај видео 01:03

#TrashTag- Светот чисти

 

DW.COM

Аудио и видео прилози на оваа тема

Реклама