Продажбата на ајфон се намалува | Економија | DW | 27.07.2016
  1. Inhalt
  2. Navigation
  3. Weitere Inhalte
  4. Metanavigation
  5. Suche
  6. Choose from 30 Languages

Економија

Продажбата на ајфон се намалува

Продажбата на ајфон се намалува, што на Епл и во вториот квартал од годинава му донесе пад на профитот од 27%. Критичен развој, со оглед на тоа што една третина од добивката на Епл се должи на продажбата на ајфонот.

Малиот Iphone SE станува продажен шлагер. Смартфонот кој чини 400 евра и кој во продавниците дојде во март годинава, е особено омилен во земјите во забрзан подем, како Бразил и Индија. Но, проблемот на Епл е што и многу потрошувачи во САД и Западна Европа претпочитаат повеќе да го имаат поевтиниот модел, а не скапите Епл-апарати. Освен тоа, многумина ги користат своите апарати подолго и поретко ги менуваат за понови модели.

Гледај видео 00:59

Ајфон-пазарот се заситува

Тоа се главните причини зошто добивката на Епл во изминатите три месеци е намалена за цели 27 проценти, но сепак и натаму изнесува горди 7,8 милијарди долари.

Бројките покажуваат и дека не се подобрува продажбата на Apple Watch. Во кварталниот извештај тој и натаму се води под категоријата „останати продукти“. И во овој дел Епл бележи пад на профитот.

Аудио и видео прилози на оваа тема

Реклама