Префрлени блокирани средства на Северна Кореја | Вести | DW | 15.06.2007
  1. Inhalt
  2. Navigation
  3. Weitere Inhalte
  4. Metanavigation
  5. Suche
  6. Choose from 30 Languages

Вести

Префрлени блокирани средства на Северна Кореја

*

Банката Делта Асиа во Макао според сопствени извори почна да префрла пари за Северна Кореја, кои беа блокирани од 2005 година. По повеќе месечно барање, руска банка изрази готовност да ги преземе парите и 25 те милиони долари да ги префрли на натамошно конто. Северна Кореја има намера да ги употреби парите за повеќе државниот договор од февруари за стопирање на атомската програма. Во меѓувреме претседателот на Јужна Кореја изрази готовност за средба со претседателот на Северна Кореја.