По риба со кондом | Панорама | DW | 18.11.2016
  1. Inhalt
  2. Navigation
  3. Weitere Inhalte
  4. Metanavigation
  5. Suche
  6. Choose from 30 Languages

Панорама

По риба со кондом

Кубанските рибари најдоа оригинален начин како да го спречат тонењето на јадиците, „вечната“ рибарска мака.

Нема ништо невообичаено во сцената на која кубанските рибари фрлаат јадици во водите околу брегот на Хавана. Освен едно нешто: сѐ повеќе од нив користат кондоми како пловки за да го спречат тонењето на мамките на морското дно. 

Гледај видео 01:01

По риба со кондом


За рибарите на Куба, како и за многу други жители на комунистичкиот остров каде немаштијата и недостатокот на основни продукти водат кон креативни решенија, ова е решение за проблемот со јадиците кои тонат.

Благодарение на „кондом рибарството“ многу локални жители сега со леснотија успеваат да уловат по некоја Дорада или Црвеноперка и да си ја збогатат вечерата или да ги продадат во локалните ресторани.

 

Аудио и видео прилози на оваа тема

Реклама