Почна судскиот процес против Владо Бучковски | Вести | DW | 29.10.2007
  1. Inhalt
  2. Navigation
  3. Weitere Inhalte
  4. Metanavigation
  5. Suche
  6. Choose from 30 Languages

Вести

Почна судскиот процес против Владо Бучковски

*

Во Скопје денеска почна судскиот процес во врска со случајот – набавка на резервни делови за армиски тенкови. Обвинението ги товари Владо Бучковски, екс-премиер и поранешен министер з аодбрана, и неколкумина други поранешни раководители во македонската армија и министерството за одбрана, дека ја злоупотребиле службената положба и ја оштетиле државата за околу два милиони евра. На денешниот распит, Бучковски, во своја одбрана приложил извештаи на печатени медиуми дека во 2001 година, периодот за кој е обвинет, воениот конфликт не бил завршен и постоела потреба за набавка на резервни делови, како и документи од одржани колегиуми, на кои било одлучувано да се изврши набавка на резервните делови за тенковите Т-55.