Потребна е итна помош за преку 2 милиони ирачки бегалци | Вести | DW | 27.07.2007
  1. Inhalt
  2. Navigation
  3. Weitere Inhalte
  4. Metanavigation
  5. Suche
  6. Choose from 30 Languages

Вести

Потребна е итна помош за преку 2 милиони ирачки бегалци

*

Во Аман, главниот град на Јордан се одржува меѓународна конференција на која треба да се договори помош за се се поголемиот број Ирачани кои бегаат пред растечкото насилство во земјата. Бројот на ирачки бегалци се проценува дека изнесува повеќе од 2 милиона. Најголемиот дел од нив 1,4 милиони нашле прибежиште во Сирија , додека пак во Јордан има околу 750 илјади ирачки бегалци. Претставници на овие две арапски земји побараа засилување на помошта од меѓународната зедница.