Помош од НАТО за мировните трупи за Сомалија | Вести | DW | 15.06.2007
  1. Inhalt
  2. Navigation
  3. Weitere Inhalte
  4. Metanavigation
  5. Suche
  6. Choose from 30 Languages

Вести

Помош од НАТО за мировните трупи за Сомалија

*

НАТО ќе даде логистичка подршка за мисијата на Африканската Унија во Сомалија. Во моментов таму се анагжирани околу 1700 војници на Унијата, најголемиот дел во главниот град Могадиш.

Советот за безбедност даде согласност за брзо распределување на мировни трупи на ОН во таа земја. Во необврзувачката резолуција се вели дека овие трупи треба да ги заменат малубројните трупи на Африканската унија. Завојуваните страни се повикаани да се вратат на преговарачка маса на 15 јули, како што е планирано. Така наречената конференција за помирување веќе се одложуваше неколку пати. Во Сомалија од 1991 година војуваат различни милиции и кланови. Во 2006 година исламистичките бунтовници војуваа против преодната влада.