Позитивни оценки но без конкретни ветувања | Теми на денот | DW | 09.05.2007
  1. Inhalt
  2. Navigation
  3. Weitere Inhalte
  4. Metanavigation
  5. Suche
  6. Choose from 30 Languages
Реклама

Теми на денот

Позитивни оценки но без конкретни ветувања

НАТО позитивно го оценува напредокот на Македонија но не може да даде гаранција дали земјата во 2008 година ќе добие покана за членство во Алијансата.

Јаап де Хоп Шефер

Јаап де Хоп Шефер

Министрите за надворешни работи и одбрана на Македонија, Антонио Милошовски и Лазар Еленовски состанокот со шефот на НАТО Јаап де Хоп Шефер и амбасадорите го напуштија со порака за продолжување на успешниот процес на реформи. Портпаролот на НАТО Џејмс Апатураи по разговорите во Брисел изјави:

“ Генералниот секретар и амбасадорите го поздравија напредокот и ја охрабрија земјата да продолжи со реформите во насока на подобрување на односите меѓу власта и опозицијата. Тука е забележан напредок и тоа е добро. Тоа е политички процес на кој сојузниците гледаат со внимателност. Потребен е натамошен напредок и во борбата против корупцијата, трговијата со луѓе и поефикасно владеење на правото“

Апатураи не сакаше да конкретизира ништо околу поканата за членство на Македонија во текот на наредната година:

“ Нема гаранции за никого, ниту една покана не е отпечатена. Но сојузниците изразија желба новите кандидати да станат членки. НАТО не е заморен од проширувањето. Сакаме нови членки, но тоа ќе се темели врз постигнатите резултати“

Министерот за надворешни работи Антонио Милошовски смета дека позитивната оценка е обврска за продолжување на реформскиот прогрес:

“Продолжување на борбата против организираниот криминал, на полето на децентрализацијата и политичкиот дијалог меѓу власта и опозицијата. Ние сме задоволни што е забележан напредокот и пристапот од страна на владата кон одрдени прашања кои се важни за опозиционите партии. Веруваме дека ова ќе резултира со успех и тоа ќе биде дополнителен аргумент Македонија да ја демонстрира зрелоста и подготвеноста за покана за членство во Алијансата“

Шефот на Алијансата Јаап де Хоп Шефер и НАТО амбасадорите позитивно ги оцениле реформите во одбраната и изразиле задоволство од учеството на земјата во странските мисии. Министерот за одбрана Лазар Еленовски изјави дека до крајот на фебруари наредната година треба да биде подготвен мини акциониот план

" Тоа е еден целосен процес во кој како општеството се движи во позитивна насока и ние треба тоа да го потврдиме и да го решиме основното прашање околу дијалогот“

На состанокот се разговарало и за организирањето на евроатлантскиот форум кој на крајот на јуни треба да се одржи во Охрид.

Реклама