Пожарите носат смрт | Свет | DW | 29.08.2019
  1. Inhalt
  2. Navigation
  3. Weitere Inhalte
  4. Metanavigation
  5. Suche
  6. Choose from 30 Languages
Реклама

Свет

Пожарите носат смрт

Пожарите во Јужна Америка беснеат со недели. Во Боливија досега се уништени најмалку 1,2 милиони хектари шуми. Експертите предупредуваат од трајни загуби.

Пожарите во Боливија носат смрт за живиот свет. Ветеринарот Херхес Суарез вели:

„Секојдневно спасуваме животни од оваа катастрофа која се случува. Многу животни умираат близу патиштата, барајќи простор каде се сигурни од огнот, но главно ги убиваат чадот и жештината.“

Пожарите убиваат секаков вид животни. Оние кои сега преживеале, подоцна може да угинат поради недостиг од храна и вода. Тоа не важи само за дивите животни.

Експертите стравуваат дека големиот биодиверзитет би можел да биде загубен засекогаш. 

Гледај видео 01:24

Пожарите носат смрт

Аудио и видео прилози на оваа тема

Реклама