Пожарите во Сибир „проголтале“ територија поголема од Грција | Теми | DW | 22.07.2020
  1. Inhalt
  2. Navigation
  3. Weitere Inhalte
  4. Metanavigation
  5. Suche
  6. Choose from 30 Languages

Теми

Пожарите во Сибир „проголтале“ територија поголема од Грција

Шумските пожари во Сибир и натаму се надвор од контрола. Штетниот чад од нив се шири низ регионот, погодувајќи градови и села, каде негативно влијае врз квалитетот на воздухот во регионот, што може да ги влоши симптомите на Ковид-19 и други респираторни заболувања.

Гледај видео 01:05

Пожарите во Русија досега изгореле област поголема од територијата на Грција, пренесува Гринпис Русија. Во понеделникот, организацијата за заштита на животната средина ги критикуваше владините претставници поради нивната неактивност во регионот, во услови на рекордни топлотни бранови.

Користејќи сателитски податоци, Гринпис Русија објави дека околу 19 милиони хектари шуми, степи и полиња изгореле низ Сибир од јануари годинавама. Околу 10 милиони хектари од овие територии страдале од шумски пожари.

Пожарите станаа редовна годишна појава, но рекордната топлина во минатиот месец ги интензивираше штетите.

Повеќе:

-Шумските пожари се предвесници на новата ера

Гринпис Русија соопшти дека властите не сториле доволно за подобрување на условите.

Додека повеќето пожари се случуваат во оддалечените области, Гринпис соопшти дека штетен чад се шири и во поголемите градови, како и во многу мали градови и села. Овој чад негативно влијае врз квалитетот на воздухот во регионот, што може да ги влоши симптомите на Ковид-19 и други респираторни заболувања.

Прочитај го и ова