Поглед во јајцето | Панорама | DW | 17.04.2017
  1. Inhalt
  2. Navigation
  3. Weitere Inhalte
  4. Metanavigation
  5. Suche
  6. Choose from 30 Languages

Панорама

Поглед во јајцето

Дали како омлет, на око или варено - главната сезона на јајцето не се само велигденските денови. Јајцето за појадок има кафеава или бела лушпа и прво е снесено во некое гнездо. Но, што се случува со него во меѓувреме?

Велигден е време на вапсување јајца. Тоа пред многу векови прво го правеле само свештениците. Јајцата, црвени и симбол на воскресението на Исус, им ги делеле на членовите на својата парохија. Подоцна и луѓето самите започнале да вапсаат шарени јајца и меѓусебно да си ги делат. 

Јајцата во Германија, меѓутоа, се омилени во текот на целата година и речиси неизоставен дел од појадокот. Како се препознава која кокошка какво јајце ќе снесе? Зошто јајцето е овално и каков е неговиот состав? И зошто не излегува пиле од секое јајце? Еве неколку факти:

DW.COM

Реклама