Повеќе сопствен капитал против банкарската криза? | Економија | DW | 14.10.2011
  1. Inhalt
  2. Navigation
  3. Weitere Inhalte
  4. Metanavigation
  5. Suche
  6. Choose from 30 Languages

Економија

Повеќе сопствен капитал против банкарската криза?

Американската агенција за кредитен рејтинг - Фич, остро критикуваше многу европски банки. Дури и Дојче банк наскоро би можела да добие лоши оценки. Изгледа дека едно нешто е јасно: на банките им се потребни пари.

default

Црни облаци надвиснати над банкарскиот сектор во Европа

Таа е првата жртва на новата актуелна банкарска криза - големата француско-белгиска банка Дексија. Таа западна во неволја зашто беше силно ангажирана во Грција. Но и други банки инвестирале многу пари во кризните држави како

Belgien Frankreich Finanzkrise Dexia

Влезот во седиштето на Дексија, која прва настрада во кризата

Италија, Ирска, Португалија, Шпанија и Грција. Значи, онаму каде што државните обврзници веќе не се безусловно сигурни.

Германската Комерцбанк, на пример, има такви обврзници во своите книги во вредност од 14,7 милијарди евра, француската Сосиете Женерал има инвестирано 4,7 милијарди во кризните држави, а Дојче Банк - 3,4 милијарди евра.

Со цел да можат да ги ублажат загубите во кризните земји, банките треба да го зголемат сопствениот капитал - на 9 проценти.

Прилогот можете да го погледнете и како Видео на денот!

Автор: Дагмар Циндел/ Симе Недевски

Редактор: Е.М.Фиданоска

Реклама