1. Inhalt
  2. Navigation
  3. Weitere Inhalte
  4. Metanavigation
  5. Suche
  6. Choose from 30 Languages

Пица

Пица (итал, pizza) е италијански специјалитет кој се прави од тенко, тркалезно тесто на кое се додаваат различни состојки.

Пицата денес е едно од најпопуларните јадења во светот кое своите корени ги има во неаполитанската кујна. Се смета дека пицата се правела уште во римско време, а доматот како нејзина основна состојка се додава во 16 век кога доматот пристигнал во Европа од Перу. Зборот пица за првпат се појавува во ракопис од 997 година. Долго се сметала за храна за сиромашните слоеви.