Пет нови елитни универзитети во Германија | Панорама | DW | 15.06.2012
  1. Inhalt
  2. Navigation
  3. Weitere Inhalte
  4. Metanavigation
  5. Suche
  6. Choose from 30 Languages

Панорама

Пет нови елитни универзитети во Германија

Во Германија во иднина ќе има 11 елитни универзитети. Со титулата елитни се закитија пет нови универзитети, а исто така пет испаднаа од првата лига.

Сега на листата елитни унверзитети се наоѓаат Хумболт универзитетот во Берлин, потоа универзитетите во Бремен, Дрезден, Келн и Тибинген, како и двата универзитети во Минхен, Слободниот универзитет во Берлин, како и универзитетите во Констанц, Хајделберг и Ахен.

Во оние кои испаѓаат од листата елитни универзитети на изненадување е и универзитетот од Карлсруе, кој поради постојано фалената соработка со неуниверзитетските истражувања е особено во фокусот на образовната политика. Досегашниот статус го загубија и Гетинген и Фрајбург, а со својот концепт за иднината не можеа да се пробијат ниту универзитетите во Бохум и Мајнц.

Универзитетите кои се наоѓаат на листата добиваат вкупно дополнителни 2,7 милијарди евра за истражувања.

Реклама