Патот кон германското обединување | 25. години од падот на Берлинскиот ѕид | DW | 30.01.2009
  1. Inhalt
  2. Navigation
  3. Weitere Inhalte
  4. Metanavigation
  5. Suche
  6. Choose from 30 Languages
Реклама

25. години од падот на Берлинскиот ѕид

Патот кон германското обединување

„Поделена земја – обединета земја!“ Под овој наслов нудиме специјално издание на „Дојче веле“ по повод германското обединување. Ќе ја проследиме мирната револуција, паѓањето на Берлинскиот ѕид, повторното обединување.

Во 2009 година по дваесетти пат се навршува годишнината од паѓањето на Берлинскиот ѕид, во 2010-та, пак, Германците од Истокот и Западот слават 20 години од повторното обединување на земјата. „Дојче веле“ потсетува на главните настани од германско-германската историја и раскажува приказни за повторно обединетата земја. Донесуваме портрети на протагонистите на мирната револуција во Германската Демократска Република, им даваме можност да дојдат до збор на сведоците на паѓањето на Берлинскиот ѕид и на добитниците и губитниците на повторното обединување.

Реклама