1. Inhalt
  2. Navigation
  3. Weitere Inhalte
  4. Metanavigation
  5. Suche
  6. Choose from 30 Languages

Партија на Левицата

Партијата на Левицата е резултат на спојувањето во 2007 година на ПДС, наследникот на источно-германската комунистичка партија и на западно-германската крајно лева ВАСГ.

Традиционалната гласачка база на Левица е на истокот на Германија, меѓу работничката класа и постарите граѓани- иако партијата привлекува и разочарани членови на СПД. Воглавно води кампањи против намалувањето на социјалните права, за повисока минимална плата и контрола на банкарскиот сектор. Левица е единствената германска партија која бара итно напуштање на НАТО.

Покажи повеќе написи