Парламентарни избори во Финска | Вести | DW | 18.03.2007
  1. Inhalt
  2. Navigation
  3. Weitere Inhalte
  4. Metanavigation
  5. Suche
  6. Choose from 30 Languages
Реклама

Вести

Парламентарни избори во Финска

Денеска во Финска се избира составот на новиот парламент. За 200 места во парламентот во Хеслинки на гласање се повикани 4,3 милиони граѓани на оваа земја. Благодарение на добрата економска состојба на Финска фаворит на парламентарните избори е партијата на центарот на премиерот Мати Ванханен. Според последните анкети, за второто место подеднакви шанси им се даваат на коалиционите социјалдемократи и на конзервативната партија. Од тие причини не е јасно дали во Хелсинки ќе дојде до продолжување на власта на централно - левата коалиција на Ванханен.