Панамски канал – проширување | Вести | DW | 04.09.2007
  1. Inhalt
  2. Navigation
  3. Weitere Inhalte
  4. Metanavigation
  5. Suche
  6. Choose from 30 Languages

Вести

Панамски канал – проширување

*

Вчера свечено стартуваше големиот проект за проширување на Панамскиот канал. Според најавите до 2015-та година треба да биде проширен каналот што ги поврзува Атлантскиот и Тихиот океан, така што низ него ќе можат да минуваат и супертанкери. Трошоците на проширувањето се проценети на 3,8 милијарди евра. Панама инаку остварува дури 80% од бруто националниот производ преку наплатата на минувањето на бродовите низ каналот.