Пакистан, 60 години независност | Вести | DW | 14.08.2007
  1. Inhalt
  2. Navigation
  3. Weitere Inhalte
  4. Metanavigation
  5. Suche
  6. Choose from 30 Languages

Вести

Пакистан, 60 години независност

*

Пакистан денеска прославува 60 години од стекнувањето независност. На 14 август 1947 година беше означен крај на британската колонија која подоцна прерасна во мнозинско муслимански Пакистан и Хинду доминатна Индија. Прославата е во услови кога во земјата владее политичка криза. Претседателот Первез Мушараф, во честитрката до граѓаните повика на нивна поддршка на умерените сили на парламентарните избори кои треба да се одржат во текот на годинава. Соседна Индија, независноста ja прославува ден подоцна.