Посети ја новата страница на DW

Погледнете ја бета-верзијата на dw.com. Сѐ уште не сме готови! Вашето мислење може да ни помогне да ја направиме подобра!

  1. Inhalt
  2. Navigation
  3. Weitere Inhalte
  4. Metanavigation
  5. Suche
  6. Choose from 30 Languages

Охрид

Охрид е град на Охридското езеро и осми по големина град во Република Македонија со околу 42 илјади жители.

Охрид се смета за туристички центар на земјата, кој е прогласен за дел од Светското културно наследство на УНЕСКО во 1979 година. Во антиката и подоцна до 9 век, градот го носи грчко-латинското име Лихнида. Во средниот век бил седиште на Православната црква и на Климентовиот универзитет и главен град на бугарското царство. Симболи на градот се Самоиловите тврдини, црквата Св. Софија и црквата Св. Јован Канео.

Покажи повеќе написи