Отпадот - најскап проблем на Србија | Панорама | DW | 15.09.2018
  1. Inhalt
  2. Navigation
  3. Weitere Inhalte
  4. Metanavigation
  5. Suche
  6. Choose from 30 Languages

Панорама

Отпадот - најскап проблем на Србија

Ѓубре во реките, електрани - најголеми загадувачи на Балканот. Третина од прописите кои Србија мора да ги донесе во процесот на пристапување кон ЕУ, се поврзани со екологија. Реформите ќе чинат десетина милијарди евра.

Диви депонии покрај реките, корита полни со различен отпад, гранки, недвоење на сметот и разни други проблеми предизвикани од човечка рака. Сето тоа е голем залак за Србија во процесот на пристапување кон ЕУ. Поглавјето 27, посветено на екологијата, ќе биде најтешко, не само поради потребните пари, туку и поради потребата од промена на свеста во односот кон природата.

„Поглавјето 27 има 10 подобласти и на секоја треба да ѝ се посвети внимание“, вели за ДВ екологистката Драгана Вукадиновиќ. Според неа, отпадните води се најголем проблем, додека во ЕУ тие се пречистуваат во 90 % пред да се испуштат во природа, во Србија се прочистуваат само 10 %. Тие води, некогаш хемиски неисправни, често се и топли, па страда цел растителен и животински свет во водите.

Гледај видео 01:21

Нова дива депонија

Решението е употреба на скапи филтри, посебно од страна на фабриките, што проблемот го прави моментно нерешлив, зашто законите за тоа не се ни донесени. А освен фабриките, големи штети на реките и езерата им предизвикуваат и поединци. Еден литар моторно масло или масло за јадење уништува 10.000 литри чиста вода.

Гледај видео 02:33

#DE_facto: Парите се во ѓубрето

Еден од поголемите еколошки проблеми на Србија е и сечењето на шумите за огрев. Многу домаќинства се греат токму на овој начин, зашто е поевтино, а тоа дополнително ја уништува животната средина.

Повеќе: Каде со целиот отпад?

Сепак, смета екологистката, „нема да има полесни и потешки работи во имплементацијата на поглавјето 27 - сѐ ќе биде тешко.“ Унапредувањето на јавното здравје е една од областите на поглавјето, а Србија тешко ќе го направи овој чекор ако и натаму дозволи создавање диви депонии, кои ги има и во урбаните средини и во природата.

Вукадиновиќ истакнува: термоелектраните „Костолац“ и „Никола Тесла“ во Обреновац официјално се најголеми загадувачи на Балканот, користат лигнит од трет степен на квалитет со катастрофални последици по климатските промени и појава на „кисели дождови“.

DW.COM

Аудио и видео прилози на оваа тема

Реклама