Откриен гробот на Херод | Вести | DW | 08.05.2007
  1. Inhalt
  2. Navigation
  3. Weitere Inhalte
  4. Metanavigation
  5. Suche
  6. Choose from 30 Languages
Реклама

Вести

Откриен гробот на Херод

Израелските археолози меѓу Ерусалим и Витлеем открија остатоци на саркофаг во кој, според нивните проценки, бил погребан јудејскиот крал Херод. На тоа укажуваат како местото, така и големиот број релјефи на камениот саркофаг, изјави археологот Ехуд Нецер. Инаку, името на кралот Херод е поврзано како со извештајот во Новиот тестамент за убиството на децата во Витлеем, така и со изградбата на храмот во Ерусалим. Израелските археолози трагаат по неговиот гроб повеќе од 35 години.