1. Inhalt
  2. Navigation
  3. Weitere Inhalte
  4. Metanavigation
  5. Suche
  6. Choose from 30 Languages

Опел

Опел е германски автомобилски производител со седиште во Риселсхајм ам Мајн, во покраината Хесен.

Во 2017 година Опел беше преземен од француската корпорација ПСА (Пежо-Ситроен). Од 1929 до 2017 година, сопственик на Опел беше американскиот производител Џенерал Моторс. Во Велика Британија, возилата на Опел се продаваат под брендот Воксхол, додека во САД, Канад, Мексико и Кина извесен период под брендот Бјуик. Основач на Опел е Адам Опел во 1862 година. Фабриката најпрво произведувала машини за шиење, потоа велосипеди, а првиот автомобил е произведен во 1899 година.

Покажи повеќе написи