ОН-смртна казна | Вести | DW | 16.11.2007
  1. Inhalt
  2. Navigation
  3. Weitere Inhalte
  4. Metanavigation
  5. Suche
  6. Choose from 30 Languages

Вести

ОН-смртна казна

*

ОН со јасно мнозинство донесоа резолуција која повикува на има за целосно укинување на смртната казна во светот. Комисијата за човекови права на светската организација ја усвои резолуцијата со 99 гласови за, 52 против и 33 воздржани. Германија и другите земји од ЕУ ја поддржаа резолуцијата. Според наводите на организацијата за заштита на човековите права „Амнести Интернешнал„ смртната казна сеуште постои во 66 земји во светот.