1. Inhalt
  2. Navigation
  3. Weitere Inhalte
  4. Metanavigation
  5. Suche
  6. Choose from 30 Languages

Олимписки игри

Олимписките игри се водечки меѓународен спортски настан кој се одржува на секои четири години со учество на илјадници спортисти од целиот свет.

Основачот на модерните Олимписки игри, баронот Пјер де Кубертен инспирацијата ја наоѓа во Античките олимписки игри кои се одржувале од 8 век п.н.е. до 4 век. Во текот на 20 и 21 век Олимписките игри се развиваат и се организираат Зимски и Летни игри, како и Параолимписки игри. Првите модерни Олимписки игри под покровителство на Меѓународниот олимписки комитет (МОК) се одржани во 1896 година во Атина, Грција. Првите Зимски игри се одржани во Шамони, Франција во 1924 година.

Покажи повеќе написи