Окончано обештетувањето на принудните работници | Вести | DW | 12.06.2007
  1. Inhalt
  2. Navigation
  3. Weitere Inhalte
  4. Metanavigation
  5. Suche
  6. Choose from 30 Languages

Вести

Окончано обештетувањето на принудните работници

*

Германскиот претседател Хорст Келер и одаде признание на Сојузната фондација за обештетување на поранешните принудни работници во нацистчка Германија за успешното окончување на тој процес. За време на свеченоста по тој повод Келер истакна дека повеќе од еден и пол милион луѓе добиле најмалку симболична материјална отштета. Канцеларката Ангела Меркел изјави дека причинетото страдање не може да се надомести само со финансиски сретства. Фондацијата „Сеќавањем одговорност и иднина“ во понеделникот официјално заврши со исплаќањети на отштета за поранешните принудниу работници на кои им беа доделени вкупно 4,4 милијарди евра